Hardloopschoenen
Er zijn heel veel verschillende merken hardloopschoenen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal verschillende typen hardloopschoenen. Hieronder volgen tips bij het uitzoeken van de hardloopschoen die jij nodig hebt.
Als je op zoek bent naar je eerste paar hardloopschoenen, is het een grote aanrader om naar de hardloopspeciaalzaak te gaan. Deze hebben veel verschillende merken en type schoenen en ze kunnen je simpelweg het beste helpen. Vaak kan je er een hardloopanalyse laten doen. Voor je eerste paar zou ik altijd gaan voor een paar stugge stevige schoenen. Deze schoenen kan je voor veel verschillende soorten runs gebruiken. Als je bij de hardloopwinkel bent, vraag dan om meerdere paren te testen. Ga op deze paren ook een stukje heen en weer rennen op de straat, vaak mag dat gewoon. Zo kan je het beste voelen waar jij lekker op loopt. Er is niet 1 type schoen die ‘het beste’ is: dit verschilt van persoon tot persoon. Uit onderzoek is ook gebleken dat als je goede schoenen hebt waar jij lekker in loopt, je minder blessures krijgt.
Als je een paar goede hardloopschoenen hebt, en je wil vaker gaan trainen en ook meer intervallen gaan doen, is het aan te raden om een tweede paar aan te schaffen (vanaf ongeveer 3 à 4 keer per week hardlopen). Ik raad aan om dan net een ander type schoen te kopen dan je eerste paar: een schoen die iets sneller is, om wat makkelijker je tempo’s in af te werken. Ga op deze schoen dus je snellere trainingen over intervaltrainingen doen. Tegenwoordig hebben ook dit soort schoenen soms een nylon of een carbon plaat. Ook kan het zijn dat ze het super foam hebben als de wedstrijdschoen, daarover lees je hieronder meer. Dit is echter geen vereiste van een tempo schoen. Het idee van 2 paar schoenen is dat je af kan wisselen: op elke soort schoen loop je net iets anders, waardoor je iets andere spieren traint. Zo train je effectiever door simpelweg van schoenen te variëren. Dit heeft geen of nauwelijks effect op hoe lang je schoenen meegaan: als je 2x zo weinig kilometers per week op je schoen maakt, gaan ze ongeveer 2x langer mee. De meeste schoenen gaan ongeveer een jaar of 800-1000 km mee, afhankelijk van de schoen die je hebt.
Voor de fanatiekeling is de wedstrijdschoen een must. Loop jij af en toe een wedstrijdje en vind je het leuk om je maximale uit jezelf te halen? Dan is een schoen met het bekende foam en de carbonplaat echt iets voor jou. Veel merken hebben tegenwoordig zo’n schoen. Ze voelen vaak als springveren, simpelweg omdat de combinatie van het schuim en de carbonplaat de energie die je erin stopt direct weer teruggeeft. Atleten die sneller lopen (14 km/uur of sneller) hebben meer effect van deze schoen dan atleten die langzamer lopen, maar ook zij hebben een positief effect van deze 'super schoenen'. Deze schoenen gaan meestal korter mee dan de duurloop schoenen of de tempo schoenen, maar meestal gaan deze schoenen wel ongeveer 500 km mee.
Wil je van de weg af en het bos in? Dan kom je uit bij trailschoenen. Ook deze hebben weer verschillende uitvoeringen. Als je graag in het zand loopt, kan je het beste kiezen voor eentje met weinig profiel (waar het zand niet zo tussen blijft zitten). Wil je naar ruiger terrein, kom je het best uit de voeten met wel wat grover profiel.
Als laatste zijn er ook nog speciale schoenen voor op de atletiekbaan, de zogenaamde spikes. Hier kan je punten onder de voorkant van je schoen draaien om optimale stuwing te hebben van de baan. Voor verschillende afstanden zijn er verschillende typen spikes. Ook deze zijn er tegenwoordig in een wedstrijduitvoering met carbon. Mocht je hier meer over willen weten, ga vooral naar je hardloop speciaalzaak.
Zoals je ziet is er heel veel te kiezen in hardloopschoenenland. Mocht je nou een blessure hebben aan heup of knie en je loopt net op nieuwe schoenen of je schoenen zijn juist heel oud of er is heel veel kilometer op gelopen raad ik aan om andere schoenen te proberen en te kijken of daar de blessure minder van wordt.